Tot 24 maanden cel voor online internationale drugshandel met postpakketten via darkweb

De rechtbank heeft tot 24 maanden cel opgelegd voor drugshandel via het darkweb.

De rechtbank acht bewezen dat de hoofdverdachte vanuit zijn bedrijf ruim een jaar lang MDMA, cocaïne en a-PVP op het darkweb heeft aangeboden. Nadat klanten hun bestelling hadden geplaatst, werden de orders verwerkt, de drugs ingepakt en vervolgens met de post verzonden naar binnen- en buitenland. De andere verdachten hebben daarbij geholpen.

De verdachten hebben daarmee hun eigen gewin boven de grote gezondheidsrisico’s van de gebruikers van die middelen gesteld. Dit soort handel werkt meer criminaliteit in de hand omdat gebruikers hun drugsgebruik vaak bekostigen door bijvoorbeeld diefstal en inbraken. Bovendien gaat de handel in verdovende middelen vaak gepaard met andere zware vormen van criminaliteit, aldus een woordvoerder van de rechtbank Rotterdam.

De hoofdverdachte heeft een gevangenisstraf opgelegd gekregen van 24 maanden waarvan 14 maanden voorwaardelijk, een taakstraf van 240 uur en een proeftijd van twee jaar. Dit is lager dan de door de officier van justitie geëiste straf van zeven jaar met aftrek van de voorlopige hechtenis. Dat komt omdat de rechtbank vindt dat die eis niet in verhouding staat tot straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd en omdat het lang heeft geduurd voordat de verdachten zijn berecht. De feiten zijn gepleegd in 2016 en 2017. Bovendien is de hoofdverdachte van sommige feiten vrijgesproken en heeft hij geen strafblad voor soortgelijke delicten. De andere verdachten hebben voorwaardelijke straffen en taakstraffen tot 240 uur opgelegd gekregen. Eén verdachte is door de rechtbank vrijgesproken.