Celstraf geëist voor buitmaken 146.500 euro via oplichting met mondkapjes coronavirus

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf geëist tegen een man die verdacht wordt van oplichting met mondkapjes.

Deze zaak gaat om een bedrijf uit Japan dat mondmaskers wilde kopen en kwam uit bij een bedrijf dat zich in Finland leek te bevinden. Ze gingen ervan uit dat het een bonafide bedrijf was en ze plaatsten een order voor de levering van mondkapjes. Ze betaalden in totaal een bedrag van 146.500 euro. De mondmaskers werden nooit geleverd.

De zaak kwam aan het rollen na een signaal van een bank die fraude vermoedde. Uit het strafrechtelijk onderzoek dat volgde blijkt dat het totaal bedrag van 146.500 euro dat betaald was voor de mondmaskers, in drie delen werd overgemaakt. Twee overboekingen gingen naar een bankrekening in Zweden en een derde deel naar een bankrekening in Nederland. Het geldbedrag dat verdachte op de Nederlandse rekening ontving werd voor een deel doorgestort naar een andere Nederlandse bankrekening en een deel werd overgemaakt naar vrienden met het verzoek dat geld voor hem te pinnen. Een resterend deel werd volgens de officier door verdachte uitgegeven.

Het bedrijf van verdachte deed zich volgens haar voor als Fins bedrijf dat mondkapjes kon leveren maar in Finland blijkt er alleen een restaurant en een apotheek te bestaan met dezelfde naam. De verdachte verklaarde niets te weten van een bestelling van mondkapjes. ‘Toen hij het geldbedrag opeens op zijn rekening zag staan dacht hij dat hij een ‘lucky chance’ had. Hij verklaarde geen idee te hebben wie het geld aan hem had overgemaakt en niets met fraude, oplichting of witwassen te maken te hebben.’, aldus de officier.

Tegen de man is een gevangenisstraf van negen maanden geëist inzake oplichting en witwassen. Daarnaast moet de man het geld terugbetalen aan het Japanse bedrijf dat opgelicht werd. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.