Celstraf geëist voor dodelijke marteling met gaatjes boren in knieën om gestolen partij hasj

In hoger beroep is een gevangenisstraf geëist voor het martelen van Paul Epskamp voor een gestolen grote partij hasj.

Op 21 januari 2005 werd het lichaam van Epskamp aangetroffen langs de A2 bij Loenersloot. De armen van de 51-jarige man uit Schagen zijn op de rug vastgebonden en in zijn knieën blijken gaatjes te zijn geboord. Ook zijn er twee ribben gebroken. De onderzoekers stellen dat het slachtoffer door de pijn en stress mogelijk aan een hartstilstand is overleden. Nadat hij is overleden is hij, geheel ingepakt in plastic, voor oud vuil achtergelaten op een bouwterrein langs de snelweg, aldus de officier van justitie.

De aanklager in hoger beroep eist tegen een nu 73-jarige man uit Enkhuizen een gevangenisstraf van zeven jaar en ruim twee maanden. Hij wordt verdacht van het (mede)plegen van zware mishandeling en een wederrechtelijke vrijheidsberoving waardoor het slachtoffer is overleden. Ook wordt hem het bezit van een grote partij drugs verweten.

Al in mei 2007 wordt de man veroordeeld door de rechtbank in Alkmaar. Hij krijgt een gevangenisstraf van 4,5 jaar. In juni 2010 is hij door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar. De verdachte is daarbij niet aanwezig; hij zit op dat moment vast in Noorwegen. De verdachte stelt cassatie in, maar dat wordt verworpen. De man stapt naar het Europese Hof. Dat oordeelt in februari 2017 dat in dit geval het recht van een verdachte om aanwezig te zijn bij de rechtszaak zwaarder weegt dan het recht van justitie en de slachtoffers op een spoedige afdoening. De Hoge Raad verwijst daarom de zaak terug naar een ander gerechtshof; in dit geval in Den Haag.

De marteling zou te maken hebben met een grote partij hasj die vervoerd most worden van Mijdrecht naar Nibbixwoud. De verdachte begeleidt volgens het onderzoeksteam dat transport. Een paar dagen later blijkt dat een groot deel van de partij is gestolen (geript). Volgens justitie gaat de verdachte vervolgens op zoek naar de daders van de diefstal. Hierbij komt het slachtoffer, Paul Epskamp, in beeld.

‘Het toedienen van ernstig letsel brengt het risico mee dat het slachtoffer als gevolg daarvan kan overlijden. Zeker in combinatie met veel stress tijdens een langdurige, gewelddadige gijzeling. Dat risico is door de verdachte als mededader volledig aanvaard.’ De 73-jarige verdachte heeft inmiddels zijn door het gerechtshof in Amsterdam opgelegde straf uitgezeten. Hij is niet aanwezig bij de huidige behandeling van de zaak.

Een andere man is in deze zaak veroordeeld voor de met deze zaak verband houdende bedreigingen tot een gevangenisstraf van negen maanden. Wat de zaak nogal cru maakt is het feit dat Paul Epskamp waarschijnlijk niet betrokken is geweest bij de diefstal van de grote partij hasj. Het gerechtshof in Den Haag doet binnenkort uitspraak in deze zaak.