Rellen in meerdere Spaanse steden na aanhouding ‘beruchte’ rapper

In verschillende Spaanse steden zijn rellen uitgebroken na de aanhouding van een rapper.

Het gaat om de 32-jarige rapper Pablo Hasél die dinsdagochtend door de politie werd aangehouden. Agenten bestormden de universiteit in de Catalaanse stad Lleida en namen de rapper mee. Hij zat daar verschanst om aan een gevangenisstraf van negen maanden voor majesteitsschennis en verheerlijking van terrorisme te ontkomen. Tientallen studenten die de arrestatie wilden voorkomen zijn ook aangehouden door de politie.

Nadat het nieuws bekend werd braken er in meerdere steden, waaronder Barcelona, Girona en Valencia, rellen uit. De politie greep in onder meer Barcelona in met charges tegen de demonstranten. Bij de rellen raakten zeker 17 politieagenten en 16 demonstranten gewond. Alleen al in de Catalaanse hoofdstad zijn enkele duizenden demonstranten de straat opgegaan uit protest tegen de arrestatie van de rapper.

Hasél is in Spanje berucht om zijn extreme uitspraken in songteksten en tweets over onder meer verboden guerrillabewegingen zoals de marxistische Grapo. Ook noemde hij de vorige koning Juan Carlos een maffiabaas. De zaak rond zijn arrestatie draait om de vrijheid van meningsuiting. Veel prominente artiesten staan achter de rapper en hebben een petitie getekend tegen zijn gevangenisstraf. De opgelegde straf zou volgens hen een ernstige beperking van de artistieke vrijheid zijn.