Celstraf geëist voor vernederen en mishandelen inbreker

Het Openbaar Ministerie heeft 2,5 jaar celstraf geëist tegen een 27-jarige man uit Den Bosch. De verdachte zou op 4 juni een inbreker anderhalf uur lang hebben opgesloten, mishandeld en vernederd.

De man betrapte twee jonge inbrekers op heterdaad en wist er één te pakken. De 18-jarige inbreker moest toen zijn kleren uittrekken en werd mishandeld en opgesloten in de schuur. Pas na anderhalf uur besloot ‘Meneer de Eigen Rechter’ om de politie te bellen.

Hij zei dat hij de inbreker vasthield omdat er een telefoon weg was en 2500 euro aan contanten. De moeder van de ‘topcrimineel’ werd gebeld om de schade die haar oogappeltje had veroorzaakt te vergoeden.

“Ik snap dat je boos bent. Gepast geweld mag je gebruiken maar de jongen was onder controle. Anderhalf uur is verschrikkelijk lang. Het is heel beangstigend geweest. We willen niet dat iemand voor eigen rechter gaat spelen. Verdachte is volkomen over de schreef gegaan”, aldus officier van justitie Roel Krijtenberg.

Verdachte erkent dat hij achteraf beter de politie had kunnen bellen. Maar is wel zéér verontwaardigd dat hij al 99 dagen achter slot en grendel heeft gezeten en de inbreker al na 2 dagen op vrije voeten was. Zijn advocaat Bas Kurvers noemt de eis belachelijk.