Celstraf opgelegd aan man die explosief vervoerde voor ‘een persoon op Telegram’

De rechtbank heeft een man die rondreed met een lading springstof, een batterij en elektriciteitsdraden, veroordeeld tot een gevangenisstraf.

De 22-jarige man uit Maassluis werd op 1 juni 2019 in Soesterberg aan de kant gezet omdat de verlichting van zijn auto kapot was. Na onderzoek troffen agenten in de auto een plastic tas met daarin vier in folie verpakte staven. Elk staaf bleek 0,3 kilo springstof te bevatten.

Daarnaast is in het dashboardkastje van de auto een 9 Volt batterij en elektriciteitsdraden gevonden. Naar eigen zeggen vervoerde de man deze spullen voor een persoon die hij via berichtendienst Telegram heeft leren kennen. Ook vonden agenten in de auto hasj en is een dag later bij een doorzoeking van de woning van de man een boksbeugel gevonden.

Dat de man niet wist dat de spullen die hij voor de onbekende man vervoerde gevaarlijk waren is ongeloofwaardig, volgens de rechtbank. De verdachte heeft tien maanden cel waarvan drie voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar opgelegd gekregen.