© Crime-Nieuws.nl

Celstraf voor doodschieten man in Boxmeer na poging diefstal 100 gram wiet bij ripdeal

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot 8 jaar cel voor een dodelijke schietpartij bij een ripdeal in Boxmeer.

De 20-jarige verdachte had in september 2020 met een vriend afgesproken voor de verkoop van 100 gram wiet. Bij die afspraak ’s avonds in Boxmeer was ook een andere vriend aanwezig. De verdachte liep met de twee mannen een steegje in. Eén van de mannen vroeg vervolgens of hij de wiet bij zich had. Toen de verdachte dit liet zien werd de wiet direct uit zijn handen getrokken. Daarop haalde hij vervolgens een geladen vuurwapen uit zijn broeksband en schoot drie kogels van dichtbij in de rug van de man die voor hem stond. Vervolgens draaide hij zich om en schoot vijf keer in de richting van de andere man. Het slachtoffer dat in zijn rug werd geraakt is komen te overlijden.

Volgens de verdachte wilde hij zichzelf verdedigen en ging het hier om zelfverdediging. Eén van de mannen zou namelijk tijdens het voorval een beweging hebben gemaakt in de richting van zijn broeksband. De schutter verklaart dat hij ervan uitging dat deze man een vuurwapen wilde pakken. Daarbij zag hij door zijn positie en de ruimte waarin hij zich bevond geen kans op een andere wijze eruit te komen. Naar eigen zeggen zag de verdachte maar één uitweg en trok hij zijn wapen en vuurde het magazijn leeg. 

De rechtbank oordeelt dat de verdachte zich inderdaad in een bedreigende situatie bevond en zich mocht verdedigen. Toch had de verdachte niet direct richting de mannen mogen schieten. Hij is daarmee volgens de rechtbank veel te ver gegaan. De man had bijvoorbeeld ook zijn wapen kunnen laten zien, kunnen dreigen met het wapen of in de lucht kunnen schieten. Naast de opgelegde celstraf moet hij ook een schadevergoeding van 37.500 euro betalen aan de nabestaanden.