Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Celstraf voor gewapende overval op juwelier in Montfoort na DNA-match

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot 3,5 jaar cel voor een gewapende overval op een juwelier in Montfoort.

De 29-jarige man uit IJsselstein pleegde in mei 2013 op klaarlichte dag samen met twee andere mannen een overval op de juwelier. Er was sprake van een weloverwogen actie, waarbij de overvallers gebruik maakten van een vuurwapen en donkere, gedeeltelijk vermommende kleding droegen. In de winkel sloegen ze op ruwe wijze de vitrinekasten kapot, werd de juwelier bedreigd en kreeg hij in ieder geval één flinke klap met een wapen, waardoor hij ernstig letsel op liep.

De verdachte bekent dat hij betrokken was bij de overval, maar ontkent dat hij geweld heeft gebruikt. De rechtbank oordeelt dat er sprake was van een nauwe en bewuste samenwerking tussen de drie mannen. Het gebruikte geweld wordt hem daarmee ook aangerekend, aldus de rechtbank.

Bij politie en justitie kwam lange tijd geen verdachte in beeld. In 2019 was er een DNA-match en kwam de man in het vizier van het onderzoeksteam. Zijn DNA kwam overeen met het DNA dat is aangetroffen op een vitrine.

De officier van justitie had een gevangenisstraf van 5 jaar geëist. De rechtbank is hier niet in meegegaan en heeft de man veroordeeld tot 3,5 jaar cel.