© Politie

Celstraf voor man uit Beverwijk na maken automatisch vuurwapen met 3D-printer

De rechtbank heeft een man uit Beverwijk veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de productie van een automatisch vuurwapen met een 3D-printer.

De 21-jarige man werd op 6 mei 2022 gepakt met een automatisch vuurwapen in de achterbak van zijn auto. Het wapen bleek gemaakt te zijn met een 3D-printer en kort voor de aanhouding zou de verdachte deze nog gebben getest in een bunker in de omgeving. Na zijn aanhouding is zijn woning doorzocht. Daar zijn twee 3D-printers aangetroffen.

Met behulp van computersoftware heeft de verdachte volgens de rechtbank een grote hoeveelheid wapenonderdelen vervaardigd. Die onderdelen konden naderhand samengesteld worden tot een werkend vuurwapen. Verder werden in de woning diverse (bewerkte) wapens, kogel- en knalpatronen en diverse andere, al dan niet 3D geprinte, wapenonderdelen aangetroffen.

De rechtbank heeft man schuldig bevonden inzake het vervaardigen van een automatisch vuurwapen, het met een 3D-printer maken van wapenonderdelen en het in bezit hebben van wapens en munitie. Dit gebeurde van 1 januari 2021 tot en met 6 mei 2022 in Beverwijk. De man heeft een gevangenisstraf opgelegd gekregen van negen maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.