Celstraf voor Nederlandse ‘hacker’ na verkoop miljoenen gestolen inloggegevens voor 110.000 euro

De rechtbank heeft twee jaar gevangenisstraf opgelegd aan een hacker uit Griesbeek die miljoenen gestolen inloggegevens op een website verkocht.

De verdachte zou betrokken zijn bij de website WeLeakInfo.com en kwam hierdoor in beeld bij de politie. In juli 2019 startte de National Crime Agency van het Verenigd Koninkrijk een onderzoek naar de website. Daaruit kwam naar voren dat de beheerders van de website handelden in miljoenen inloggegevens, afkomstig uit datalekken van een grote hoeveelheid (gehackte) websites. Bezoekers van de website konden deze inloggegevens kopen.

Tijdens het onderzoek van de NCA is de Nederlander in beeld gekomen, waarna ook de Nederlandse politie een onderzoek startte. De verdachte erkent nu dat hij betrokken was bij de website, maar zegt dat hij hier geen criminele bedoelingen bij had. Daarnaast ontkent hij zich schuldig te hebben gemaakt aan het witwassen van inkomsten.  

Volgens de verdachte was de website er alleen maar om mensen te waarschuwen dat hun inloggegevens online stonden, maar de rechtbank gelooft dit niet. Onder meer uit de manier waarop de website in de markt is gezet, blijkt dat de verdachte en zijn mededader de inloggegevens verkochten met als doel er computermisdrijven mee te laten plegen. Zo werd geadverteerd op een website die bezoekers informatie gaf over hacken. Ook werd op de website een service aangeboden waarmee versleutelde wachtwoorden konden worden gekraakt. Verder bleek uit chatgesprekken op de telefoon van de verdachte dat hij en zijn mededader spraken over het herschrijven van de servicevoorwaarden van hun website zodat ze alles konden ontkennen.

De rechtbank heeft de Nederlander schuldig bevonden en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Daarnaast moet hij het geld dat hij verdiend zou hebben, rondde 110.000 euro, terugbetalen aan de Staat.