Politie waarschuwt voor sluwe oplichting met QR-codes

De politie waarschuwt voor oplichters die gebruikmaken van valse QR-codes.

De QR-codes staan in e-mails en brieven die afkomstig lijken van een bank of andere organisatie. In werkelijkheid leiden de codes naar een phishingwebsite. Daarmee kunnen cybercriminelen toegang krijgen tot uw bankrekening, aldus een woordvoerder van de politie.

In veel gevallen ontvangt u deze nepberichten uit naam van uw eigen bank of een andere organisatie die u kent of waar u klant bent. Soms wordt in het bericht niet alleen uw naam maar ook de correcte IBAN (bankrekeningnummer) genoemd.

In de nepberichten staat bijvoorbeeld dat u een nieuwe bankpas moeten aanvragen of een nieuwe app moet verifiëren. Om dit te doen, moet u de QR-code in het bericht scannen. Deze QR-code leidt echter naar een phishingwebsite waar uw inloggegevens kunnen worden verkregen door de cybercriminelen.

De politie waarschuwt mensen nu om alert te blijven en nooit zomaar een QR-code te scannen. Bij twijfel wordt geadviseerd om contact op te nemen met de organisatie die als afzender vermeld staat. Via de officiële website of het officiële telefoonnummer moet je contact opnemen en niet via het nummer in de e-mail.