Celstraf voor per ongeluk doodschieten vriend tijdens opnames videoclip in Amsterdam

Een man is veroordeeld tot een celstraf voor het doodschieten van een vriend tijdens de opnames van een videoclip in Amsterdam.

Op 28 januari 2020 werd van de verdachte een videoclip opgenomen door een vriend, een fotografiestudent. De verdachte nam een eigen vuurwapen en patronen mee om te gebruiken in de clip. Hoe hij aan dat wapen is gekomen wil hij niet zeggen. Wel dat hij er geen instructies bij had gekregen. De sfeer bij het maken van de videoclip was volgens de man goed en gezellig. Er was geen sprake van ruzie. Tijdens de opnames richtte hij het vuurwapen op de camera en haalde de trekker over. Een kogel raakte het slachtoffer die achter de camera stond in zijn borst. De verdachte had voor het schieten niet of niet voldoende gecontroleerd of de patroonhouder leeg was. Er zaten nog minstens vijf patronen in het wapen, aldus de officier van justitie.

Het OM verwijt de verdachte doodslag op het 26-jarige slachtoffer. Er zou volgens de officier geen sprake zijn van een ongeluk omdat de verdachte bewust het risico heeft genomen op de dood van het slachtoffer. De rechtbank heeft de 22-jarige man nu veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie. Ondanks zijn leeftijd is de verdachte op advies van de reclassering als minderjarige gestraft.