Celstraf voor politieagent die vertrouwelijke informatie via PGP verkocht aan criminelen

De rechtbank heeft een politieagent veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar voor het lekken van vertrouwelijke informatie aan criminelen tegen betaling.

In mei 2018 kwam de 45-jarige Omr K. in aanraking met een informatiemakelaar voor criminelen die hem geld beloofde in ruil voor vertrouwelijke informatie. Het ging hierbij om informatie zoals persoonsgegevens, kentekeninformatie en informatie uit opsporingsonderzoeken. Via een speciale PGP-telefoen kreeg K. verzoeken om informatie binnen waarna hij hiernaar zocht in de politiesystemen. De informatie werd vervolgens via de PGP of fysiek overhandigd op bijvoorbeeld een parkeerplaats. De verdachte kreeg hiervoor tussen de 100 en 500 euro per keer voor. K. bekende later zelf ook nog vier politie-uniformen verkocht te hebben en in totaal 30.000 euro te hebben verdiend met zijn acties. Uit het dossier blijkt dat met de informatie die verdachte doorspeelde vermoedelijk zeer ernstige feiten, zoals beschietingen op woningen, zijn gepleegd.

De verdachte verklaarde later veel spijt te hebben van zijn acties, en niet goed te kunnen verklaren waarom hij zo lang dubbelspel heeft gespeeld. Uit psychologisch onderzoek blijkt dat de verdachte boos en teleurgesteld was over eerdere gebeurtenissen bij zijn werkgever en met zijn acties mogelijk wraak heeft willen nemen. Ook blijkt dat verdachte persoonlijke trauma’s uit het verleden had, waarbij de moord op zijn vader (die ook politieagent was) een grote rol heeft gespeeld. Uit het rapport blijkt dat het lastig is voor de verdachte om te herleiden waarom hij bepaalde keuzes heeft gemaakt, aldus een woordvoerder van de rechtbank.

K. krijgt, conform de eis van de officier van justitie, een celstraf van 4 jaar opgelegd. Ook mag hij 9 jaar niet werken in een publiek ambt, waaronder dat van politieagent. Tot slot moet de verdachte de 30.000 euro die het met zijn handelen verdiende, terugbetalen aan de Staat.