De rechtbank heeft celstraffen opgelegd voor de oplichting van klanten van de Rabobank met phishing.

Het drietal, een 38-jarige vrouw uit Zeist en twee mannen, hebben 24 maanden celstraf opgelegd gekregen voor de gecoördineerde oplichting. Het Openbaar Ministerie (OM) had 3,5 jaar cel geëist. De straffen zijn lager uitgevallen omdat het vijf jaar duurde voordat de zaak voor de rechter kwam.

In 2013 en 2014 werden klanten van de Rabobank gebeld door een vrouw die deed alsof ze een medewerkster van de Rabobank was. Zij haalde de slachtoffers over om hun inlogcodes af te geven om zo hun bankrekeningen te plunderen. Het ging om hoge bedragen, de meeste slachtoffers raakten tienduizenden euro’s kwijt. Het geld werd witgewassen door er kostbare horloges en dure auto’s van te kopen. Deze spullen werden opgehaald door katvangers.

Naast de gevangenisstraffen moeten de verdachten ook een schadevergoeding betalen aan verschillende slachtoffers. De vrouw moet het meeste terugbetalen namelijk een bedrag van 350.000 euro. De andere verdachten moeten bedragen tussen ongeveer 19K en 88.000 euro betalen aan slachtoffers.