Celstraffen en ontnemingsvordering van bijna half miljoen euro voor runnen wietkwekerijen

De rechtbank Den Haag heeft celstraffen opgelegd en een ontnemingsvordering van bijna een half miljoen euro in verband met het runnen van wietkwekerijen, witwassen, valsheid in geschrifte en oplichting.

Agenten hebben in een langer lopend onderzoek naar het kweken van wiet in totaal tien wietkwekerijen ontmanteld in woningen of bedrijfspanden. De rechtbank heeft vastgesteld dat zeven van de verdachten betrokken waren bij één of meer van de wietkwekerijen.

Twee verdachten zijn ook schuldig bevonden aan valsheid in geschrift door gefingeerde dienstverbanden aan te gaan om een hypotheek te kunnen krijgen en om een WW-uitkering aan te kunnen vragen. Zij hebben ook een verzekeringsmaatschappij opgelicht door met opzet hun auto in het water te rijden en deze schade vervolgens te claimen.

Drie mannen zijn veroordeeld tot deels onvoorwaardelijke gevangenisstraffen oplopend tot 18 maanden. De anderen kregen forse werkstraffen en voorwaardelijke gevangenisstraffen. Bij het opleggen van de straffen heeft de rechtbank rekening gehouden met het feit dat de feiten reeds lang geleden zijn gepleegd en dat het gehele strafproces lang heeft geduurd. Eén man moet ruim 450.000 euro aan de Staat betalen, dit geld zou hij met zijn criminele activiteiten hebben verdiend.