Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Rotterdammer krijgt hogere straf opgelegd door gerechtshof voor voorbereiden aanslag

In hoger beroep is een Rotterdammer veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar in verband met voorbereiding van een terroristische aanslag. Eerder kreeg de man een straf van vier jaar.

Na een tip werd op 7 december 2016 de woning van de 33-jarige verdachte doorzocht. In zijn kelderbox werd een machinegeweer (AK-47) en bijbehorende munitie gevonden. Ook bleek de man in het bezit van veel verboden vuurwerk, dat gebruikt kan worden om bommen mee te fabriceren, en stonden op zijn computer handleidingen voor het maken van een staafbom en een bomgordel.

Verder werd op de computer ook nog veel extremistisch propagandamateriaal van onder meer IS gevonden. Het Haagse gerechtshof heeft aangenomen dat de Rotterdammer was geradicaliseerd en voorbereidingen trof voor het plegen van een aanslag. Het gerechtshof heeft hem in het bijzonder aangerekend dat hij ook ter zitting geen afstand heeft willen nemen van het gedachtengoed en de handelwijze van IS.

Eerder had de rechtbank Rotterdam de man, na een eis van acht jaar, veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van vier jaar. Het gerechtshof Den Haag heeft zwaarder getild aan de beveiliging van de samenleving, met name vanwege het gevaar voor herhaling en heeft een hogere gevangenisstraf opgelegd.