Celstraffen geëist tegen leden jeugdbende ‘Zone 8’ voor deelname criminele organisatie

Justitie heeft celstraffen geëist voor deelname aan een criminele organisatie tegen leden van jeugdbende ‘Zone 8’ uit Middelburg.

De jongeren worden verdacht van onrust in 2020 en 2021 in de wijk Dauwendaele. Het gaat om straatroven, drugshandel en overvallen. ‘De overlast in de wijk Dauwendaele was groot. De impact van het handelen van deze groep was heftig. Vele bewoners voelden zich onveilig in de wijk en daarom heeft het OM strafrechtelijk onderzoek gedaan om samen met de gemeente en andere ketenpartners, te voorkomen dat andere jongeren in de voetsporen van deze verdachten treden’, aldus de officier van justitie.

Drie jonge verdachten stonden voor de rechter. Ze worden onder meer verdacht van deelname aan een criminele organisatie en het bezitten en handelen in drugs. Voor alle vier de verdachten geldt dat het voorarrest gelijk is aan het onvoorwaardelijke strafdeel en dat zij dus niet terug de cel in hoeven tenzij zij de voorwaarden bij de voorwaardelijke straf overtreden. Een voorwaarde is dat ze onder streng toezicht van reclassering blijven staan.  Justitie hoopt dat het toezicht er voor zorgt dat de verdachten hun leven een andere richting geven.