27 jaar geëist tegen Nederlander voor doodschieten Belgische politieagent

Justitie in België heeft 27 jaar gevangenisstraf geëist tegen een Nederlander voor het doodschieten van een politieagent.

De 40-jarige Yvo T. is schuldig bevonden aan het doodschieten van de 37-jarige agent Amaury Delrez in Spa. Daarnaast schoot hij ook nog vier keer op de 58-jarige agent Ghislaine Schils, maar die werd niet geraakt door de kogels. Volgens de aanklager ging het om een kille en laffe moord.

De schietpartij vond op 26 augustus 2018 plaats. T. had die avond in Spa ruzie gekregen en werd uit een café gezet. Een getuige zag dat de man een wapen droeg en belde de politie. De Nederlander was inmiddels samen met een vriend en zijn broer in een taxi gestapt en weggereden. De politie hield het voertuig staande voor een controle.

De verdachte zou volgens de aanklager zijn uitgestapt en heeft een Walther P38 tegen de nek van de agent gezet en de trekker overgehaald. De andere agent opende het vuur en raakte T. in de buik. De Nederlander schoot op zijn beurt weer terug en sloeg op de vlucht. Hij wist uren uit handen van de politie te blijven, maar werd later getraceerd en aangehouden. Sindsdien zit hij vast.