Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen geëist voor de beschieting van Club Cobra in Zoetermeer.

Op vrijdag 18 oktober 2019 kwamen er rond 22.15 uur meldingen binnen bij de meldkamer dat er schoten waren gehoord in de omgeving van Club Cobra. Rond 00.30 uur in de nacht was er opnieuw een soortgelijke anonieme melding. De volgende ochtend meldden twee beveiligers van de club dat er werd geschoten vanuit een auto. Ook al werden er geen hulzen of kogels gevonden, camerabeelden van de gevel lieten inderdaad stofwolkjes zien die duiden op de inslag van kogels.

Op donderdagmiddag 7 november was het wederom raak bij Club Cobra. Bij die beschieting werd ook een geparkeerde auto geraakt. Toen de nietsvermoedende eigenaresse arriveerde, zag zij tot haar stomme verbazing een kogelgat in de voorruit en een kogel op de passagiersstoel. Naast de wagen en op het trottoir werden hulzen aangetroffen van een semi-automatisch vuurwapen.

Op camerabeelden was te zien hoe een jongen op een rode scooter aankwam. Ook reed meermalen een zwarte Kia door het beeld. De automobiliste had de rode scooter gezien op de plek waar later de hulzen werden gevonden. Twee dagen na het schieten werd de rode scooter aangetroffen onder een zeil in Zoetermeer.

De mannen die hem daar geplaatst hadden, waren volgens een getuige vertrokken in een zwarte Kia. De twee Rotterdammers werden na onderzoek op 13 november 2019 aangehouden in een zwarte Kia. In de auto lag een vuurwapen en een scooterhelm die overeen kwam met de beelden.

De 20-jarige beroept zich op zijn zwijgrecht, de 21-jarige ontkent alle betrokkenheid. Maar volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs dat de 21-jarige betrokken was bij het schieten op 18 en 19 oktober en op 7 november en de 20-jarige bij het schieten op 7 november.

Zo is de telefoon waarmee op 18 oktober de 112-melding is gedaan, te linken aan de 21-jarige Rotterdammer. Verder blijkt uit hun telefoongegevens dat beiden in de dagen daarvoor op die plek waren, mogelijk voor een voorverkenning. Een verklaring voor deze bezoekjes hebben de verdachten niet kunnen geven.

‘Het gebeurde soms op klaarlichte dag. Er is veel risico genomen, maar gelukkig is er niemand per ongeluk geraakt. De beschietingen zorgden wel voor veel onrust onder de inwoners van Zoetermeer.’ Aldus de officier van justitie. Tegen de 21-jarige Rotterdammer is 32 maanden cel geëist, tegen de 20-jarige 16 maanden. De rechtbank doet binnenkort uitspraak in deze zaak.