Veiligheidsregio Gelderland getroffen door aanval ransomware hackers

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) is dit weekend getroffen door een aanval met ransomware.

Door de aanval is het gebruik van het interne systeem beperkt en kan e-mail niet gebruikt worden. De VNOG meldt dat essentiële informatie die hulpdiensten nodig hebben nog wel beschikbaar is. De veiligheid is volgens de organisatie niet in het geding. De VNOG is een samenwerking tussen 22 gemeenten.

Het is nog niet duidelijk hoe de systemen van de VNOG overgenomen konden worden door de ransomware. Hoewel het gebruik van de interne systemen is beperkt, werken de meldingssystemen zoals P2000 en C2000 nog wel.

De VNOG is met specialisten en organisaties, onder wie het Nationaal Cyber Security Centrum en de politie, aan het uitzoeken of de aanvallers toegang hebben gekregen tot de data en wat de mogelijke gevolgen zijn. ‘We zetten alles op alles om te zorgen dat alle systemen zo spoedig mogelijk weer veilig kunnen werken’, aldus de VNOG.

Hackers proberen met ransomware (gijzelsoftware) bestanden op computers en binnen netwerken over te nemen en te vergrendelen. Vervolgens wordt via een boodschap aan de gebruikers gemeld dat ze zijn gehackt en dat ze een sleutel kunnen invoeren om weer toegang te krijgen en alles te herstellen. Voor de sleutel moet vaak veel geld worden betaald in bitcoins of andere cryptovaluta.