Top Amnesia Haze © Crime-Nieuws.nl

Celstraffen geëist voor grootschalige professionele hennepteelt en handel in wiet

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen geëist voor grootschalige hennepteelt en handel in wiet.

De mannen worden ervan verdacht te hebben deelgenomen aan een criminele organisatie die zich bezighield met grootschalige hennepteelt. Het wordt ze verweten dat ze betrokken zijn geweest bij één of, in het geval van sommige verdachten, twee grote professionele wietkwekerijen, al dan niet gecombineerd met de diefstal van elektriciteit. Het ging om kwekerijen in het Limburgse Egchel en het Brabantse Helenaveen, aldus het OM.

De verdachten werden na een langdurig onderzoek op 19 februari 2018 aangehouden bij een grote actiedag. Als bewijs in de zaak vormen onder meer de bekennende verklaringen van meerdere verdachten de basis: ‘Deze verklaringen zijn in de ogen van het Openbaar Ministerie betrouwbaar en vinden stevige bevestiging in andere bewijsmiddelen in het dossier. Het gaat onder meer om camerabeelden en WhatsApp-gesprekken en afgeluisterde telefoongesprekken’, zo vertelt de officier van justitie.

‘Het berekende wederrechtelijk verkregen voordeel loopt in de tonnen tot zelfs meer dan een miljoen euro. Tijdens het financiële onderzoek is vastgesteld dat de hoofdverdachte eigenlijk de enige was met substantieel vermogen. Van hem zijn onder andere diverse panden, inclusief onroerend goed in Spanje, in beslag genomen.’ Het Openbaar Ministerie wil al het illegaal verdiende geld terughalen: ‘Om die reden heb ik voor alle verdachten een ontnemingsvoorstel aangekondigd.’

De hoogste straf van 42 maanden, waarvan zes voorwaardelijk is geëist tegen de hoofdverdachte. Tegen de andere verdachten werd respectievelijk 26, 20, 18, 14 en 10 maanden cel geest, allen met een aantal maanden voorwaardelijk en een proeftijd van drie jaar. De rechtbank doet op 17 maart uitspraak in deze zaak.