Celstraffen geëist voor het telen van wiet en deelname aan criminele organisatie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen tot 6 jaar geëist tegen drie verdachten op verdenking van wietteelt en/of handel en van deelname aan een criminele organisatie.  Het gaat om drie mannen uit Deventer en Schalkhaar.

Bij de politie waren verschillende signalen binnengekomen over een mogelijke criminele organisatie onder leiding van een 49-jarige man uit Deventer. Volgens de politie zou hij zich bezig hebben gehouden met het opzetten van wietplantages, het kweken van wiet en de handel en export van wiet. Dit alles zou gebeuren vanuit de growshop van de 49-jarige hoofdverdachte in Deventer.

Uit het onderzoek zou blijken dat de 49-jarige verdachte de spil van de organisatie zou zijn en degene die het meest verdiend heeft aan de handel in wiet, aldus het OM. Tegen hem heeft de officier van justitie 6 jaar celstraf geëist. Daarnaast is er een ontnemingsvordering tegen hem ingediend van ruim een half miljoen euro. De behandeling hiervan is afgesplitst van de strafzaak en zal later pas worden behandeld.

Tegen de andere twee verdachten, een 27-jarige man uit Schalkhaar en een 44-jarige man uit Deventer, is een celstraf van 3 jaar geëist. Volgens het OM zouden ook zij een prominente rol hebben gespeeld in de organisatie.

Uitspraak is naar verwachting 27 juni.

Bron: OM