Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 36 maanden cel geëist in een internationaal onderzoek naar bitcoins. De verdachten hebben volgens het OM bitcoins van het dark web omgewisseld in cash.

Het onderzoek werd gestart naar aanleiding van signalen van banken over het overschrijven van grote geldbedragen, waarbij steeds en direct na ontvangst van een geldbedrag dit contant werd opgenomen. De verdachten bleken allemaal de beschikking te hebben over grote hoeveelheden bitcoins en geld. Voor het omwisselen van de bitcoins naar cash werden bitcoin handelaren ingezet.

De overdracht vond meestal plaats in openbare gelegenheden waar wifi ter beschikking was. Daar werden de bitcoins naar de wallet van de handelaar verstuurd die vervolgens de waarde in contanten overhandigde. Uit onderzoek blijkt dat nagenoeg alle bitcoins afkomstig waren van het dark web.

Uiteindelijk deed de politie in januari 2016 invallen en doorzoekingen bij de verdachten. Daarbij werden grondstoffen voor de productie van XTC aangetroffen en andere spullen die gebruikt worden bij de handel in harddrugs, zoals verpakkingsmateriaal en tabletteermachines.

Tegen de verdachten is tot 36 maanden cel geëist voor witwassen en bezit, productie, handel én voorbereidingshandelingen voor de export van harddrugs. De rechtbank doet binnenkort uitspraak in deze zaak.