Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen tot 32 maanden geëist voor een reeks brutale ladingdiefstallen.

Het onderzoek naar de verdachten is een jaar geleden begonnen na een melding van ladingdiefstallen uit vrachtauto’s op parkeerplaatsen in Zuidoost-Nederland. Binnen een maand konden de verdachten, vier Albanezen en een Roemeen, worden aangehouden. In een loods in Fijnaart ontdekte de politie een groot aantal gestolen goederen.

Het onderzoek van de politie leverde verder bewijzen op voor onder meer de diefstal van twee pallets met laptops uit een vrachtwagen. In een ander geval bleef het bij een poging tot diefstal uit een vrachtwagen geladen met lego speelgoed. Aan de zijkant van de oplegger waren door de verdachten gaten gemaakt, maar er werd uiteindelijk niets buitgemaakt.

Bij de doorzoeking van de loods van de bende in Fijnaart trof de politie 20 sloffen sigaretten aan. Verder onderzoek wees uit dat deze sigaretten afkomstig waren van een lading die begin 2017 was gestolen. Ook een grote hoeveelheid flessen parfum bleek van diefstal afkomstig te zijn en een partij, enkele tientallen dozen, iPhones en iPads.

De werkwijze van de bende bestond eruit dat de verdachten nagenoeg elke avond naar parkeerplaatsen reden om te gaan stelen. Daarbij maakten zij gebruik van trekker-oplegger combinaties die veelal in de nachtelijke uren naast geparkeerde vrachtwagens werden gezet. Aan het einde van de avond of nacht reden zij terug naar een met cash geld gehuurde woning in Schiedam. De buit werd afgeleverd in de loods in Fijnaart.

‘De chauffeurs die zich veilig waanden door met hun vrachtwagen op een bewaakte parkeerplaats te gaan staan, lagen veelal te slapen in hun cabine wanneer de lading uit hun trekker werd weggenomen. De waarde van de gestolen goederen was vaak hoog. Het mobiel banditisme is een groot Nederlands en Europees probleem dat de maatschappij grote financiële schade toebrengt.’ Aldus de officier van justitie.

Tegen de verdachten is een gevangenisstraf van 24 tot 32 maanden geëist. De mannen worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie en meerdere ladingdiefstallen. De rechter doet binnenkort uitspraak.