De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Celstraffen tot 20 jaar voor mislukte liquidatie met AK-47’s in Diemen blijven staan na uitspraak

De veroordelingen voor een mislukte liquidatie met AK-47’s in Diemen, blijven in stand. Dat heeft de Hoge Raad bepaald.

In november 2015 werd Peter ‘Pjotr’ R. onder vuur genomen met machinegeweren terwijl hij in zijn auto in Diemen reed. R. sloeg op de vlucht en reed het water in. Daar hield hij zich schuil terwijl de daders nog een keer het vuur openden. De schutters konden snel na de poging tot liquidatie worden aangehouden.

De rechtbank heeft straffen tot 20 jaar opgelegd. De hoogste straffen zijn opgelegd aan Atif M. (36) en Qio C. (29). Beide kregen twintig jaar cel. Tegen Karim S. was zestien jaar geëist, maar het hof legde een hogere straf op van achttien jaar. De twee verdachten die het doelwit hebben gevolgd hebben 13,5 en 16 jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen.

Het gerechtshof veroordeelde de vier verdachten wegens hun betrokkenheid en rol bij de poging tot moord en een aantal andere strafbare feiten en legde gevangenisstraffen op van 20 jaar (twee maal), 18 en 13,5 jaar. De verdachten stelden beroep in cassatie in.

De Hoge Raad heeft de cassatieberoepen verworpen. De Hoge Raad heeft de cassatieklachten zonder inhoudelijke motivering afgedaan omdat de cassatieberoepen ongegrond zijn en geen juridisch belangrijke nieuwe vragen oproepen. Met de uitspraak van de Hoge Raad zijn de veroordelingen definitief.