Celstraffen voor drugshandel en wapenbezit door pannetje ‘Purple Lean’ met MDMA in Arnhem

De rechtbank heeft gevangenisstraffen opgelegd voor drugshandel aan mannen die gepakt werden met een pannetje ‘Purple Lean’ op het fornuis in Arnhem.

Agenten doorzochten op 1 april 2021 de woning in Arnhem en troffen op het fornuis een pan met daarin een paars goedje. Het bleek te gaan om Purple Lean met daarin MDMA. Verdere doorzoeking in de woning leverde ook nog XTC, GHB, amfetamine en heroïne op. Onder het matras van het bed in de woning vond de politie een doorgeladen revolver.

De rechtbank vindt bewezen dat de 37-jarige man de Purple Lean heeft geproduceerd en de overige drugs opzettelijk aanwezig heeft gehad. Ook het vuurwapenbezit is door de rechtbank bewezen verklaard. Op grond van onder meer een getuigenverklaring en onderzoek aan de telefoons van beide aanwezige mannen vindt de rechtbank bewezen dat zij gezamenlijk harddrugs hebben verkocht. De 29-jarige man uit Doesburg is vrijgesproken van de productie van Purple Lean. Wel is hij veroordeeld voor vuurwapenbezit, omdat in zijn woning in Doesburg een gaspistool is gevonden. 

De straf van de man uit Doesburg is een stuk lager uitgevallen dan de officier van justitie had geëist. Dit is volgens de uitspraak onder meer te verklaren doordat de rechtbank de man heeft vrijgesproken van de productie van MDMA-vloeistof. Wel wordt de man uit Doesburg verplicht om zijn medewerking te verlenen aan de behandeling van zijn wietverslaving en zijn psychische problematiek. 

De 37-jarige man kreeg 14 maanden opgelegd en de 29-jarige man heeft 10 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar, opgelegd gekregen van de rechtbank. Zowel het Openbaar Ministerie (OM) als de verdachten kunnen nog in hoger beroep tegen de uitspraak.