Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Celstraffen voor mannen die in snelle huurauto onderweg waren naar Duitsland voor plofkraak

De rechtbank heeft meerdere verdachten uit Utrecht en IJsselstein veroordeeld voor voorbereidingen voor plofkraken.

Volgens de rechtbank waren de drie mannen van 20, 22 en 23 jaar oud uit Utrecht en IJsselstein op 12 april 2019 in een snelle huurauto onderweg naar Duitsland. De verdachten werden bij een tankstation in Duiven staande gehouden door politieagenten. In de auto lagen onder meer een breekijzer, gasflessen en een taser om een explosie te kunnen veroorzaken.

Het handelen van de mannen komt op de rechtbank professioneel en georganiseerd over. Volgens de rechtbank gaat het om een ernstig misdrijf. De mannen creëerden een situatie die mogelijk tot (grote) schade kon leiden. Zo was één van de hoofdafsluiters van de zeer explosieve stoffen in de gasflessen geopend. Een kleine schok kon al tot een explosie leiden. Het is van geluk te spreken dat dit, ondanks het roken in de auto, niet is gebeurd. Dit geldt nog meer met de grote hoeveelheid benzine in de kofferbak. Volgens een woordvoerder van de rechtbank reden de mannen reden in een rijdende bom.

De man uit IJsselstein en de 22-jarige Utrechter hebben een strafblad. Bovendien pleegden zij dit strafbare feit tijdens een lopende proeftijd. De rechtbank ziet bij deze mannen geen aanleiding een deel van de straf voorwaardelijk op te leggen. De verdachten hebben 12 maanden cel opgelegd gekregen. De 20-jarige man uit Utrecht heeft geen strafblad. Bij hem ziet de rechtbank aanleiding om als stok achter de deur wel een gedeeltelijk voorwaardelijke straf op te leggen. Hij heeft 12 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk opgelegd.