Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Celstraffen voor Mexicanen gestuurd door drugskartel om crystal meth in Nederland te maken

De rechtbank heeft drie Mexicanen veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor de productie van crystal meth in een drugslab.

Naar aanleiding van een tip heeft de politie op 26 februari 2019 een inval verricht in een loods in Wateringen. In het pand was een professioneel ingericht drugslab aanwezig. Na onderzoek bleek dat er crystal meth (methamfetamine) geproduceerd werden. In het lab zou rond de 850 kilo aan de drugs zijn geproduceerd.

Op het moment van de inval waren de drie Mexicanen daar aan het werk. De verdachten zijn uit Mexico naar Nederland gekomen. Zij werden dagelijks in de maand februari 2019 naar de loods vervoerd. Zij hadden volgens de rechtbank de kennis om een hoogwaardig eindproduct te maken.

Dat de verdachten gedwongen waren in het laboratorium te werken en dat zij werden uitgebuit, vindt de rechtbank niet aannemelijk geworden. De verdachten werkten zonder enig toezicht in het drugslab, ze waren in het bezit van de sleutel van het appartement waar zij verbleven en een van hen had een telefoon waarmee versleuteld kan worden gecommuniceerd.

Het zal zeker zo zijn dat het leven in Mexico niet altijd makkelijk is en dat de verleiding groot is om in Nederland een naar Mexicaanse begrippen vorstelijk salaris te verdienen., aldus een woordvoerder, maar dat vindt de rechtbank echter geen excuus. De drie mannen hebben van de rechters een celstraf van 6 jaar opgelegd gekregen.