Verdachte opgepakt in Vlaardingen voor hacken Snapchat accounts en afpersing

De politie heeft een verdachte aangehouden voor het hacken van accounts op Snapchat en afpersing.

Het cybercrimeteam van de politie heeft sinds april onderzoek verricht na meerdere aangiftes van jonge slachtoffers waarvan het Snapchat-account was gehackt. De aangevers bleken na het hacken van de accounts te worden afgeperst. Hieronder de werkwijze van de hacker in het kort door een woordvoerder van de politie weergegeven.

De Snapchat-accounthouders werden verleid om op een link te klikken, zogenaamd om te kunnen zien of ze in een coronabesmet-gebied zaten. Als er op die link werd geklikt, dan moest er opnieuw worden ingelogd met het Snapchat-account. Die link bleek dan een phishing-link te zijn, waardoor de hacker over het volledige account van het slachtoffer kon beschikken. Daarna volgde een vorm van afpersing. De hacker dreigde bijvoorbeeld (expliciete) privéfoto’s te verspreiden op het internet of hij dreigde het Snapchataccount nooit meer terug te geven aan het slachtoffer, wanneer er niet betaald werd (met geld of in bitcoins) of wanneer het slachtoffer geen expliciete foto van zichzelf zou sturen. In deze zaak hebben de bij de politie bekende slachtoffers voor zover bekend geen gehoor gegeven aan de eisen van de hacker. In meerdere gevallen heeft de hacker privéfoto’s aan contacten van de slachtoffers doorgestuurd om zijn dreiging kracht bij te zetten.

Op dit moment zijn er bij de politie meer dan 20 slachtoffers bekend. Al deze slachtoffers wonen in Noord-Holland. De politie heeft op woensdag een inval gedaan in de woning van de 18-jarige verdachte uit Vlaardingen. Tijdens de doorzoeking werden diverse digitale gegevensdragers zoals telefoons, laptops en computers in beslag genomen. De man zit vast en het onderzoek wordt voortgezet.