Alleen maar 500 euro briefjes! © Crime-Nieuws.nl

Celstraffen voor ontvoering en schieten in Beverwijk op man gepakt met miljoenen euro’s cash

De rechtbank heeft vier personen veroordeeld tot 8 jaar cel voor de ontvoering van een man in Beverwijk die eerder gepakt werd met miljoenen euro’s cash in een garage.

Het slachtoffer, Ridoan B., werd in juni 2017 gepakt met miljoenen euro’s cash. Het geld werd gevonden tijdens een inval in een garagebedrijf in Wormerveer. B. was eigenaar van het bedrijf. De miljoenen euro’s waren verpakt in boterhamzakjes en op verschillende plekken verstopt zoals autobanden, toilet, auto en meer.

B. werd op 6 juli 2019 ’s avonds, toen hij iets uit zijn auto wilde pakken, door minstens vier mannen aangevallen. Hij werd uiteindelijk met geweld in een witte bestelbus gegooid. Daarbij werd er ook gericht op hem geschoten. Meerdere getuigen zagen dit gebeuren en waarschuwden de politie. Agenten zijn met spoed ter plaatse gekomen en er ontstond een achtervolging. Hierbij werden meerdere spullen uit het busje gegooid. Zo werden op de route later onder meer tape, een kniptang, tie-wraps, losse patronen en hulzen, 3 vuurwapens, patroonhouders en een geluidsdemper gevonden.

Tijdens de rit is het slachtoffer in de bus zwaar mishandeld, bedreigd en is er opnieuw geschoten. Hij heeft moeten vechten voor zijn leven, meldt de rechtbank. Uiteindelijk is hij ontsnapt door zich uit de bestelbus te laten vallen. B. is vervolgens met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Het slachtoffer heeft een schampschot en blijvend letsel opgelopen. Uit onderzoek is gebleken dat er op een aantal goederen in de bestelbus bloed van het slachtoffer is aangetroffen. Ook werd in de bus een schotinslag waargenomen.

De rechtbank constateert dat de versie van het slachtoffer over wat er is gebeurd, door de diverse getuigen, de waarnemingen van de politie en het forensisch onderzoek wordt bevestigd. De rechtbank verwerpt daarom de lezing van een van de vier verdachten dat er sprake zou zijn van noodweer.

De rechtbank gaat uit van een gezamenlijke actie van de vier mannen, onder wie de 43-jarige bestuurder. Deze heeft de bestelbus al eerder geparkeerd en samen met de anderen het slachtoffer opgewacht. Vervolgens is er tijdens de rit in de bus door de andere drie grof geweld op het slachtoffer uitgeoefend. De opgelegde straf van 8 jaar komt overeen met de eis van de officier van justitie. Daarnaast moeten de vier mannen het slachtoffer 5000 euro immateriële schadevergoeding betalen.