Celstraffen voor (oud) kopstukken motorclub No Surrender inzake leiden criminele organisatie

De rechtbank heeft voormalige kopstukken van motorclub No Surrender veroordeeld tot gevangenisstraffen tot tien jaar voor het leidinggeven aan een criminele organisatie.

Volgens de rechtbank Groningen is vast komen te staan dat Henk Kuipers, Klaas Otto, Theo ten V. en Rico R. de motorclub hebben gebruikt voor internationale drugshandel, geweld en vermogensdelicten.

Henk Kuipers werd daarnaast ook schuldig bevonden aan mishandeling, diefstal en afpersing en/of pogingen daartoe. Hij heeft de hoogste straf van tien jaar opgelegd gekregen. Ten V. is veroordeeld tot vier jaar cel met aftrek van voorarrest.

De oprichter van motorclub No Surrender, Klaas Otto, is veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf. De straf komt boven de straf van zes maanden die Otto eerder deze week kreeg voor het beïnvloeden van getuigen. In 2018 werd hij nog veroordeeld tot zes jaar cel voor afpersing en zware mishandeling. De afpersings- en mishandelingszaak loopt nog in hoger beroep.

De in 2013 opgerichte motorclub No Surrender werd vorig jaar door de rechtbank verboden. De advocaten van de motorclub zijn tegen die beslissing in hoger beroep gegaan.