Drugsbaas Joaquin 'El Chapo' Guzmán Loera. © Mexicaanse overheid

Chapo Guzmán heeft het moeilijk in zeer strenge Amerikaanse gevangenisregime

Drugsbaas Joaquin ‘El Chapo’ Guzmán heeft het sinds zijn uitlevering aan de Verenigde Staten lastig in de gevangens. Volgens zijn advocaten gaat hun cliënt gebukt onder het zeer strenge gevangenisregime.

Chapo zit in zijn nieuwe verblijf 23 uur per dag in complete afzondering op een speciale afdeling van de penitentiaire inrichting in Manhattan. Hij zou zelfs zijn 27-jarige vrouw Emma Coronel niet mogen zien. Dat hebben zijn Amerikaanse advocaten gezegd tijdens een hoorzitting in de federale rechtbank van Brooklyn.

De rechter zei dat hij de voorwaarden waarin Guzmán opgesloten zit overlaat aan de verantwoordelijke dienst. Volgens de rechter is de geschiedenis van El Chapo nogal ongewoon en is zo’n strenge regime wellicht noodzakelijk in deze situatie.

Chapo Guzmán werd onlangs uitgeleverd aan de Verenigde Staten waar hij terecht zal staan inzake het leiding geven aan een criminele organisatie en grootschalige drugssmokkel. De Amerikaanse justitie wil voor 14 miljard dollar beslag laten leggen op zijn vermeende bezittingen. Chapo zegt onschuldig te zijn aan alles wat hem ten laste is gelegd. De kleine drugsbaas riskeert een levenslange celstraf.