© Politie

Colombianen en 600 kilo harddrugs gepakt bij inval in groot drugslab verstopt in speciale ruimte Arnhem

De politie heeft in verband met de ontdekking van een groot crystal meth drugslab in Arnhem, drie Colombianen aangehouden en 600 kilo harddrugs in beslag genomen.

De recherche stelde een onderzoek in nadat er informatie was binnengekomen dat er een lab aanwezig zou zijn op een industrieterrein in Arnhem. Op 8 april werd een inval gedaan met een gepantserd voertuig. Eenmaal binnen werd achter een goed verborgen toegang een groot drugslab aangetroffen. Die toegang zat goed verstopt achter een dubbele wand in een ‘kantoorruimte’. De verborgen ruimte waarin het synthetische drugslaboratorium was ingericht, bevindt zich centraal in een van de loodsen in het loodsencomplex. 

De ruimte was volledig ingericht voor de productie van methamfetamine en voorzien van een afzuiginstallatie met diverse koolstoffilters. De politie spreekt van een indringende acetongeur die er hing, vergelijkbaar met de geur van nagellakremover. Aceton is een oplosmiddel dat wordt gebruikt bij de bewerking van metamfetamine. Er is in totaal ruim 600 kilo aan metamfetamine aangetroffen en in beslag genomen, in de vorm van kristallen, poeder en vloeistof. De straatwaarde bedraagt meerdere miljoenen euro’s. 

Specialisten van de Landelijke Faciliteit Ontmantelen zijn donderdag 8, vrijdag 9 en zaterdag 10 april bezig geweest met de ontmanteling van het lab. Een speciale bewakingseenheid van de politie heeft het pand drie dagen bewaakt. Een 34-jarige verdachte die zich verborgen hield in een systeemplafond, viel daar uit en is door het Speciale Interventieteam van de Landelijke Eenheid aangehouden. De twee andere verdachten zijn de dag erna, 9 april, aangehouden bij de loodsen op het industrieterrein. Zij hebben zich vermoedelijk schuilgehouden in het enorme loodsencomplex. De aangehouden verdachten hebben geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. Het gaat om drie Colombianen. Het onderzoek wordt voortgezet en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.