Meerdere verdachten vast voor fraude met COVID-19 middelen en witwassen crimineel vermogen

De FIOD heeft in verband met fraude met COVID-19 beschermingsmiddelen, invallen verricht en meerdere verdachten aangehouden.

Na aangifte van een bank stelde de FIOD een onderzoek in. Hieruit kwam naar voren dat een 35-jarige Amsterdammer vorig jaar COVID-19 middelen zou hebben aangeboden en verkocht via frauduleuze websites. Hij gebruikte vermoedelijk voor het innen van de gelden bankrekeningen van geldezels, waarbij het geld doorgaans direct contant van hun bankrekening werd opgenomen. De verkochte producten werden echter niet geleverd, aldus een woordvoerder van de FIOD.

Bij verder onderzoek kwamen nog andere verdachten in beeld. Vijf mannen in de leeftijd tussen 27 en 35 jaar zijn aangehouden. De FIOD heeft zes woningen doorzocht in Amsterdam, Almere, Dordrecht, Eindhoven, Den Bosch en Hoogstraten in België. Verder zijn er ook opslagboxen in Tilburg en Oss doorzocht. Er is onder andere beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, mobiele telefoons, een auto, contant geld, een nepwapen en drugs.

De FIOD vermoedt dat de Amsterdammer deel uitmaakt van een crimineel netwerk dat zich onder andere bezig zou houden met oplichting met COVID-beschermingsmiddelen en witwassen. Daarbij worden bankrekeningen van mogelijk tientallen geldezels gebruikt. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.