De politie heeft in een onderzoek naar witwassen en grootschalige cocaïnesmokkel en handel de afgelopen weken acht verdachten opgepakt. In Amstelveen, Amsterdam, Harlingen en Bentelo werden verschillende aanhoudingen en doorzoekingen verricht.

Op 27 oktober betrad een arrestatieteam van de politie een boerderij in Bentelo waar een cocaïneverwerkingsinstallatie werd aangetroffen. Daarbij zijn drie personen opgepakt. Een 59-jarige man en een 56-jarige vrouw uit Nederland en een 27-jarige Colombiaan.

In een woning in Amstelveen en twee woningen in Amsterdam werden meerdere verboden goederen aangetroffen, waaronder een substantiële hoeveelheid cocaïne, chemicaliën, een imitatie vuurwapen en diverse valse documenten. Twee Colombianen – een 56-jarige man en een 38-jarige vrouw uit Amstelveen – werden aangehouden. De 56-jarige man wordt gezien als hoofdverdachte in de zaak. Hij gebruikte meerdere valse identiteiten.

Twee andere verdachten, eveneens aangehouden in Amstelveen en Amsterdam, zijn na verhoor weer heengezonden. Tot slot is enkele dagen later in Harlingen een 39-jarige vrouw uit Heiloo aangehouden. De hoofdverdachte kwam in beeld toen hij in 2012 een aanrijding veroorzaakte. Hij legitimeerde zich met wat later een vals paspoort bleek te zijn. Derhalve is de man voor lange tijd spoorloos geweest.

De Raadkamer van de rechtbank van Amsterdam heeft maandag jongstleden de gevangenhouding bevolen van de 56-jarige man uit Amstelveen en de 27-jarige man uit Amsterdam. De voorlopige hechtenis van deze Colombiaanse verdachten is met 90 dagen verlengd. De Raadkamer van de rechtbank heeft gisteren de voorlopige hechtenis van de 38-jarige verdachte geschorst. Eerder schorste de rechter-commissaris de voorlopige hechtenis van de overige drie verdachten. Het OM heeft bij twee verdachten beroep aangetekend tegen die beslissing.

Een aantal verdachten zat tot maandag 11 november in beperkingen. Zodoende konden de politie en het OM niet eerder over deze zaak berichten.

Tips? PIN: 2A07338D | SMS & WhatsApp 06-42697129 | info@crime-nieuws.nl