© Europol

Criminele organisatie gelinkt aan 10.000 kilo cocaïne opgerold door gekraakte Sky ECC pgp-berichten

Een grote criminele organisatie is bij een internationale actie ontmanteld. De verdachten kwamen in beeld na het kraken van Sky ECC pgp-berichten.

Bij het onderzoek waren de Braziliaanse federale politie (Polícia Federal), de Spaanse burgerwacht (Guardia Civil), de Amerikaanse Drugs Enforcement Administration en de Paraguayaanse SENAD betrokken, gecoördineerd door Europol. Het onderzoek heeft geleid tot de ontmanteling van een grote criminele organisatie die betrokken is bij grootschalige cocaïnehandel en witwassen van geld. Het criminele netwerk vervoerde cocaïne in zeecontainers. Sinds september 2020 hebben autoriteiten uit België, Brazilië, Italië, Nederland en Spanje ongeveer 10 ton cocaïne en BRL 11 miljoen (ongeveer 1,85 miljoen EUR) in beslag genomen die gelinkt wordt aan de drugsbende.

Uit de opsporingsactiviteiten bleek dat de organisatie om de paar maanden meerdere ladingen cocaïne van meerdere tonnen naar Europa zou kunnen verschepen. De autoriteiten ontdekten een productie-infrastructuur in Bolivia met logistieke en aanvoerlijnen in Brazilië, Paraguay en Uruguay. Het onderzoek bracht ook de commando- en controlecentra van de organisatie in Dubai aan het licht. De leden van het netwerk gebruikten versleutelde communicatie om hun criminele activiteiten te coördineren. Dit was onder meer Sky ECC, een platform dat in 2021 werd neergehaald. De verdachten gebruikten deze versleutelde communicatieplatforms om drugs aan Europa te leveren en het criminele vermogen wit te wassen.

Tijdens het onderzoek bleken de verdachten een netwerk van bedrijven op te hebben gezet om de import van drugs uit Zuid-Amerika en het witwassen van de opbrengsten daarvan mogelijk te maken. Katvangers op de loonlijst van de organisatie controleerden dit netwerk van bedrijven. De uitwisseling en proactieve verzameling van criminele inlichtingen, ondersteund door Europol, leidde tot de ontdekking van een distributienetwerk in Valencia en Barcelona dat verantwoordelijk was voor het ontvangen van de cocaïnezendingen en het circuleren ervan op de Europese markt. Braziliaanse en Spaanse autoriteiten onderschepten vervolgens een aantal van deze zendingen en identificeerden enkele van de bedrijven die betrokken waren bij de grootschalige drugssmokkel.

Op de actiedag heeft Europol officieren ingezet in Brazilië en Spanje om de ontwikkeling van inlichtingendiensten tijdens de veldactiviteiten te ondersteunen. Er invallen verricht in Brazilië, Paraguay en Spanje. Hierbij zijn tientallen verdachten aangehouden. Er is onder meer beslag gelegd op grote hoeveelheden contant geld, bankrekeningen, luxe auto’s, vastgoed en vuurwapens. De verdachten zitten vast en het onderzoek naar de criminele organisatie wordt voortgezet.

© Europol