© Crime-Nieuws.nl

Criminele organisatie grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland beschikte over corrupte agenten

In het onderzoek rond de cocaïnewasserij in Nijeveen blijkt dat de criminele organisatie de beschikking had over twee corrupte agenten.

Dat heeft justitie bekendgemaakt in de rechtbank van Amsterdam. De verdenking is gebaseerd op onderschepte PGP-berichten van EncroChat, het beveiligde communicatienetwerk waar veel criminelen gebruik van maakten. Dankzij een hack kon de politie drie maanden live meelezen met de berichten.

‘Ik heb zelfs een lokale politieman’, aldus een bericht uit mei 2020 dat aan Paolo S. J. wordt toegeschreven. Het is een bericht aan een persoon in Colombia die door justitie wordt gezien als de leverancier van steenkool uit het Zuid-Amerikaanse land.

In de steenkool was cocaïne verwerkt die in de wasserij dankzij een chemisch proces gescheiden kon worden. S. J. laat weten dat de corrupte agent het adres zal checken in Nijeveen waar volgens het OM de dan nog grootste cocaïnewasserij van Nederland moet worden gebouwd. De wasserij wordt uiteindelijk in augustus 2020 ontdekt en ontmanteld.

De hoofdverdachte is nog steeds voortvluchtig. Oguz H. wordt door het OM gezien als ‘initiator’ achter de cocaïnewasserij. H. zou ook mogelijk betrokken zijn bij drugslabs in Kwintsheul en Wijk en Aalburg. Ook H. zou via een tussenpersoon, verdachte Remko K., gebruikmaken van een corrupte agent die werkzaam was bij de Landelijke Eenheid.

Het zou K. zijn die in mei vorig jaar 24 foto’s stuurde van politie-informatiesystemen. ‘K. schrijft dat H. zo kan zien in welke onderzoeken zijn naam voorkomt’, aldus het OM. In de gestuurde foto’s was informatie te zien met betrekking tot strafbare feiten, doorzoekingen en verhoren. Voor de informatie is volgens justitie 7500 euro betaald.

De zaak rondom de cocaïnewasserij bevindt zich nog in de begin fase en een inhoudelijke behandeling wordt pas aan het einde van dit jaar verwacht. Het onderzoek naar de grootste cocaïnewasserij van Nederland is in volle gang.