Criminele organisatie hackte bedrijven in haven Antwerpen om partijen binnen te halen

Een groep Nederlandse drugshandelaren/smokkelaars zou in de haven van Antwerpen de internetsites van twee grote containerterminals hebben laten hacken. Zodoende waren zij in staat online de locatie en verplaatsing van containers met drugs te manipuleren. Vervolgens haalden chauffeurs van de organisatie eerder dan de ‘normale’ transporteurs de containers met drugs erin op.

De organisatie ging zo ver dat er tevens bij expediteurs en rederijen in België computers zijn gehackt en/of gemanipuleerd. Dit gebeurde bijvoorbeeld door het installeren van software die in een bijlage van een email was verborgen. Maar ook kwam het voor dat er in kantoren ingebroken werd en er zogenaamde keyloggers in computers geplaatst werden. Die maakten screenshots en hielden elke toetsaanslag bij en stuurde deze automatisch door naar een externe server van de organisatie.

In het onderzoek naar de criminele organisatie is er intensief samengewerkt tussen de Belgische en Nederlandse autoriteiten. In België zijn deze week twee verdachten aangehouden in verband met dit onderzoek.

Het gaat om twee ICT-specialisten die ervan verdacht worden dat zij alle technische dingen inzake keyloggers, hacken etc. voor hun rekening hebben genomen. Beide zitten nog vast en zouden al een aantal bekentenissen hebben afgelegd.

De Belgische autoriteiten hebben in het onderzoek verschillende partijen harddrugs in beslag genomen. Tijdens controles van verdachte containers werd in totaal 1.044 kilogram cocaïne en 1.099 kilogram heroïne aangetroffen. De heroïne was verdeeld over twee verschillende partijen. Op maandag 25 maart heeft de opsporingsinspectie van de douane in de haven van Antwerpen ruim 864 kilogram heroïne ontdekt in een container. Dat is de grootste heroïnevangst ooit in de Antwerpse haven.

Twee weken geleden zijn in Nederland zeven verdachten aangehouden in Rotterdam, Schiedam, Tilburg, Den Haag, Leiden en Oijen inzake het onderzoek naar deze criminele organisatie. Eén van de verdachten sliep met een doorgeladen vuurwapen met zogenaamde hollow point munitie onder zijn kussen. Er zijn tientallen doorzoekingen verricht in woningen en kantoorpanden waarbij beslag is gelegd op computers, administratie, contant geld, een vuurwapen, kogelwerende vesten en bivakmutsen.

Afgelopen week zijn op verzoek van de Belgische autoriteiten twee woningen in Almelo en Rotterdam en twee bedrijven in Arnhem en Barendrecht doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op zes vuurwapens, waaronder een machinepistool plus geluiddemper en een koffer vol contant geld. Na een tijdje tellen bleek er € 1.300.000,- in de koffer te zitten.

Justitie verdenkt de aangehouden verdachten van de grootschalige import van harddrugs. De organisatie kwam eind mei in beeld in toen in de haven van Antwerpen een container met 285 kilogram cocaïne werd onderschept. In april werd in de Rotterdamse haven ruim 114 kilogram cocaïne onderschept die volgens justitie ook zou toe behoren aan deze organisatie.

Bron: OM