Criminele organisatie licht PostNL op voor miljoenen euro’s

De recherche heeft na ruim een jaar intensief onderzoek een criminele organisatie opgerold die zich voornamelijk bezighield met het namaken van postzegels. De organisatie wordt ook verdacht van het witwassen van de opbrengsten uit de valse postzegels, oplichting en valsheid in geschrifte. De schade voor PostNL zou enkele miljoenen bedragen.

Door de toename van internetverkopen en verzending van pakketten is er veel aandacht voor voordelige frankeermethoden. Door de criminele organisatie werd daarop slim ingespeeld door stickervellen met voorgeplakte postzegels ter waarde van verzending van aangetekende stukken of pakketten van diverse gewichten kant-en-klaar aan te bieden tegen een bedrag van circa 70% van de normale prijs.

De activiteiten van de verdachten kwamen eind 2011 aan het licht door een interne controle van PostNL die daarop aangifte deed van oplichting. De recherche startte direct een onderzoek naar deze vorm van oplichting wat uiteindelijk heeft geleid tot de aanhouding van diverse verdachten.

In totaal zijn er negen mannen en vrouwen aangehouden in de leeftijd van 33 t/m 62 jaar. Acht van de negen woonden in Duitsland of België, vlak over de grens met Limburg. Alle verdachten, op één na, hebben de Nederlandse nationaliteit.

De verdachten maakten gebruik van een groot netwerk van personen, websites en adressen om de vervalste postzegels te kunnen verkopen. Via diverse tussenpersonen werden de vervalste postzegels verkocht en de betalingen geregeld. De kopers hebben dus nooit direct zaken gedaan met de verdachten. Er zijn geen tussenpersonen aangehouden omdat niet is aangetoond dat zij wisten dat het om vervalste postzegels ging. Volgens  een grafisch deskundige, die de vervalste postzegels onderzocht, zijn de postzegels zéér professioneel vervalst.

In verband met dit onderzoek zijn doorzoekingen gedaan in Nederland, België en Duitsland en daarbij zijn vervalste postzegels aangetroffen op diverse locaties. Onderzoek naar waar de postzegels geproduceerd worden heeft niks opgeleverd. Volgens de politie moet het gaan om een professionele drukkerij of drukmachine. Het onderzoek naar die locatie(s) is nog in volle gang.

Justitie wil de verdachten natuurlijk ook nog plukken, want hun motto is ‘misdaad mag niet lonen’. Daarom is er een ontnemingsonderzoek ingesteld naar de verdachten. In het onderzoek zal berekend/geschat worden hoeveel elke verdachte verdiend heeft met het plegen van strafbare feiten. En het bedrag dat daar uit rolt zullen ze aan justitie moeten betalen. En als je niet kan betalen gaan ze beslag leggen op alles met enige waarde. Zo is er al beslag gelegd op auto’s, banktegoeden, munten en contant geld.

Alle aangehouden personen zijn inmiddels op vrije voeten, maar blijven als verdachte aangemerkt.

Bron: Politie