‘De commissaris’ moet naar minder streng regime

Dino S. alias ‘De Commissaris’ moet naar een minder strenge gevangenis overgeplaatst worden. Dat vindt de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming.

Volgens de commissie heeft staatssecretaris Fred Teeven niet duidelijk kunnen maken, ook niet na hoger beroep, waarom S. op een strenge afdeling zijn straf moet uitzitten. De commissaris werd vorige maand nog vrijgesproken in het liquidatieproces Passage, maar zit nog een straf uit in een drugs/witwaszaak.

Uit de uitspraak blijkt dat Teeven binnen één week moet laten weten naar welke gevangenis Dino wordt overgeplaatst. Op dit moment zit hij vast op een afdeling voor agressieve gedetineerden en ondanks alle berichtgeving over de commissaris blijkt uit niets dat hij daar tussen hoort.

Volgens de staatssecretaris zou S. getuigen en medeverdachten in het liquidatieproces kunnen beïnvloeden als hij naar een minder streng regime zou gaan. En dat is natuurlijk totale onzin want de commissie zegt ook dat Soerel waarschijnlijk helemaal niemand ongemerkt kan beïnvloeden omdat hij 24/7 onder controle zou staan, ook in een minder streng regime.

De commissaris probeert al langer naar een minder strenge afdeling/gevangenis overgeplaatst te worden. De commissie heeft eerder ook al geoordeeld dat S. overgeplaatst moest worden. Teeven moest hem toen van de EBI in Vught naar zijn huidige afdeling overplaatsen.