D66 wil verbod op nekklem bij aanhouding vanwege dood George Floyd

Politieke partij D66 wil een verbod op het gebruik van de nekklem door de politie.

Aanleiding hiervoor is de dood van George Floyd in de Verenigde Staten. Hij kwam om het leven nadat agent Derek Chauvin minutenlang met zijn knie op zijn nek zat. Ondanks het feit dat Floyd aangaf niet te kunnen ademen weigerde de agent zijn knie weg te halen. Kort daarna overleed het slachtoffer. Dit leidde tot hevige protesten in de VS en daarbuiten. De betrokken agenten zitten inmiddels vast.

D66 wil nu in Nederland een verbod op de nekklem. Volgens de partij heeft de techniek te vaak dodelijke slachtoffers geëist. ‘De nekklem wordt gelukkig weinig gebruikt in Nederland maar we hebben in Amerika gezien wat de gevolgen kunnen zijn’, aldus fractievoorzitter Jetten in het NOS Radio 1 Journaal.

In Nederland kennen we een soortgelijke zaak waarbij een arrestant overleed. De 42-jarige Mitch Henriquez werd op 27 juni 2015 aangehouden bij een muziekfestival in Den Haag. Bij zijn aanhouding werd door de politie geweld gebruikt en Henriquez overleed een dag later in het ziekenhuis. Volgens twee politiewetenschappers hebben de agenten fout op fout gestapeld bij de aanhouding.