Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

De KNVB betaalt losgeld aan Russische cybercriminelen na hack met ransomware

De KNVB heeft losgeld betaald aan Russische cybercriminelen die gegevens hebben gestolen van de voetbalbond. Dat heeft de bond bekendgemaakt in een advertentie.

In april werd de bond slachtoffer van een cyberaanval, waarbij gijzelsoftware is gebruikt. Daardoor werden gegevens van de KNVB, zoals persoonsgegevens van leden, spelers en medewerkers, gestolen.

De KNVB heeft uiteindelijk besloten om losgeld te betalen om de gegevens terug te krijgen. De bond zegt dat dit een moeilijke keuze was, maar dat het voorkomen van de verspreiding van de gegevens uiteindelijk zwaarder weegt dan het principe om zich niet te laten afpersen.

De bond is er nog niet helemaal gerust op dat de criminelen na het krijgen van het losgeld de gegevens ook echt niet zullen verspreiden. Daarom roept de KNVB mogelijke gedupeerden op om extra alert te blijven op misbruik van hun gegevens.

“We nemen de veiligheid van onze leden, spelers en medewerkers zeer serieus”, aldus de KNVB in de advertentie. “We werken er hard aan om de beveiliging van onze systemen te verbeteren, zodat dit in de toekomst niet meer kan gebeuren.”