zhenli ye gon 200 miljoen, zhenli ye gon drugs
Ruim 200 miljoen dollar in een kamertje © DOJ (US Department of Justice photo) [Public domain], via Wikimedia Commons

Dé man van 200 miljoen cash in huis uitgeleverd aan Mexico

De Verenigde Staten hebben drugshandelaar Zhenli Ye Gon uitgeleverd aan de Mexicaanse autoriteiten. De Chinees-Mexicaanse zakenman is een grote jongen in de farmaceutische industrie en staat ook wel bekend als dé man van 200 miljoen. Bij een inval in zijn huis werd een gigantische stapel contant geld aangetroffen.

De zakenman zou tonnen efedrine van Azië naar Mexico hebben gesmokkeld. Efedrine wordt gebruikt bij de productie van de synthetische drug methamfetamine. Zhenli werd in 2007 gearresteerd in de Verenigde Staten en zit sindsdien vast. Bij een inval in zijn woning in Mexico-Stad werd meer dan 200 miljoen dollar aan contanten aangetroffen in een kamer. Het gaat om de grootste criminele geldbedrag dat ooit is aangetroffen. Het geld is inmiddels van de Mexicaanse Staat.

De drugshandelaar leverde via zijn bedrijf efedrine aan drugskartels die het gebruikten om op grote schaal methamfetamine te produceren. In Mexico wordt hij verdacht van onder meer lidmaatschap van een criminele organisatie, drugshandel, witwassen van crimineel verkregen vermogen en verboden wapenbezit.