De Telegraaf plaatst rectificatie inzake beschuldiging aan adres advocaat Stijn Franken

De Telegraaf heeft een rectificatie geplaatst inzake de beschuldiging aan het adres van strafrechtadvocaat prof. mr. Stijn Franken.

In De Telegraaf van 23 en 24 februari 2017 is de Amsterdamse strafrechtadvocaat prof. mr. Stijn Franken ervan beschuldigd dat hij zijn positie als advocaat heeft misbruikt door geheime brieven de Extra Beveiligde Inrichting te Vught in en uit te smokkelen ten behoeve van zijn cliënt Willem Holleeder, dat hij zich als boodschappenjongen laat gebruiken door Holleeder en dat hij daardoor de veiligheid van derden in gevaar heeft gebracht.

Deze beschuldigingen missen feitelijke grondslag. De rechtbank Amsterdam heeft deze beschuldigingen bij vonnis van 14 februari 2018 onrechtmatig bevonden. Zij heeft De Telegraaf onder meer tot het plaatsen van deze rectificatie veroordeeld. Voorts is De Telegraaf veroordeeld tot betaling van schadevergoeding aan Stijn Franken.

Hoofdredactie De Telegraaf

De rechtbank heeft bepaald dat uitgever TMG in beide dagbladen, De Telegraaf én Metro, een rectificatie moet publiceren en met John van den Heuvel samen een bedrag van minimaal 10.000 euro schadevergoeding betalen aan de advocaat. De rectificatie is op de website inmiddels geplaatst op de voorpagina.

In De Telegraaf en Metro van 23 en 24 februari 2016 werd Franken ervan beschuldigd dat hij voor zijn toenmalige cliënt Holleeder brieven de gevangenis zou hebben binnengesmokkeld. Er werd tussen de regels door gesuggereerd dat dankzij de vermeende hand- en spandiensten van de advocaat dat Holleeder mensen zou kunnen bedreigen.