ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Documentairemaker moet getuigen in grote Eris-liquidatieproces rond Caloh Wagoh en Taghi

Een documentairemaker moet getuigen in het grote Eris-liquidatieproces rond motorclub Caloh Wagoh.

Dat meldt het AD. Documentairemaker Joost van der Valk heeft in het verleden een documentaire gemaakt over de Haagse straatbende Crips. Van daaruit is later motorclub Caloh Wagoh ontstaan met Delano R. alias Keylow als kopstuk. Door de docu over de bende had Van der Valk veel contact met de hoofdverdachte in het Eris-proces, Keylow.

De documentairemaker blijkt met Delano R. aan een nieuwe documentairereeks voor Videoland te hebben gewerkt. Daarvoor reisde hij ook naar het buitenland met leden van motorclub Caloh Wagoh. De serie is er nooit gekomen, omdat R. in 2018 werd opgepakt als hoofdverdachte in het liquidatieproces.

Van der Valk zegt tegen het AD zich op zijn verschoningsrecht te zullen gaan beroepen. ‘Op deze manier kan mijn veiligheid in gevaar worden gebracht, omdat wellicht gedacht wordt dat ik zal praten over mijn bronnen. Wij als journalisten moeten juist onze bronnen beschermen.’ DE journalistenvakbond NVJ is verbogen over de beslissing om de documentairemaker te verhoren in het Eris-proces.

In het Eris-proces gaat het om liquidaties die door motorclub Caloh Wagoh zouden zijn uitgevoerd. De president van de club, Delano R. alias Keylow, daarvan nam volgens het Openbaar Ministerie (OM) moordopdrachten aan, onder anderen van Ridouan Taghi. Hij zette de opdrachten vervolgens uit binnen zijn groep.

Saillant detail is dat het meeste bewijs tegen Caloh Wagoh door Keylow zelf is geproduceerd. Het kopstuk van de club bleek foto’s te maken van zeer belastende gesprekken op PGP’s over onder meer liquidaties. Keylow zou dit hebben gedaan omdat hij naar eigen zeggen werkte aan documentaires. Nu riskeert de voorman van Caloh Wagoh een levenslange gevangenisstraf voor het laten uitvoeren van liquidaties.