© OM

Doelwit vergisontvoering 1899 kilo cocaïne aangehouden bij invallen Alblasserdam

De politie heeft aanhoudingen verricht voor drugshandel en witwassen. Eén van de verdachten is het boogde doelwit van een vergisontvoering om 1899 kilo cocaïne.

Vorig jaar op 5 augustus werd in Cruquius een 56-jarige man uit Hoofddorp met geweld uit een auto gehaald en vijf dagen lang ontvoerd. De daders kwamen er echter achter dat ze de verkeerde persoon hadden meegenomen. Daarop werd het slachtoffer in Delft uit een auto gezet en vrijgelaten. De politie werd ingeschakeld en stelde een onderzoek in naar de vergisontvoering. Hiervoor staan zes verdachten uit Dordrecht, Rotterdam en Zwijndrecht terecht.

Het echte doelwit bleek een 60-jarige man uit Alblasserdam (Alex R.) te zijn. Na de vergisontvoering volgden er aanslagen met explosieven en beschietingen bij woningen en bedrijfspanden in Alblasserdam, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht en Zeeland. De panden werden vanwege mogelijk gevaar voor de omgeving voor enige tijd gesloten. Het geweld zou gelinkt zijn aan een partij cocaïne van 1899 kilogram.

De politie heeft verder onderzoek gedaan en zaterdag drie verdachten aangehouden in verband met witwassen en drugshandel. Het gaat om het beoogde doelwit van de vergisontvoering, de 60-jarige man uit Alblasserdam, een 55-jarige man uit Den Haag en 27-jarige man uit Tholen. De verdachten zitten in alle beperkingen vast. Direct na de aanhoudingen zijn de woningen van de verdachten doorzocht. Daarbij zijn onder andere waardevolle goederen en voertuigen in beslag genomen. Op dit moment worden in beslag genomen gegevensdragers, zoals bijvoorbeeld telefoons en computers onderzocht.