De gezochte verdachte achterop een scooter na de liquidatie. © Politie

Doodschieten Omar ‘Centjes’ in Amsterdam was vooropgezet plan, 20 en 16 jaar plus TBS geëist

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 20 en 16 jaar gevangenisstraf geëist voor het doodschieten van Omar ‘Centjes’ in Amsterdam.

De 29-jarige Omar Essalih alias ‘Centjes’ of ‘Omar Soesie’ werd in de nacht van zaterdag 2 op zondag 3 mei 2020 op de hoek van de Panamalaan met de Borneolaan doodgeschoten. Na de moord is een brandende BMW teruggevonden die eerder in de Bijlmer was gestolen. Vanwege de ernst van het incident is destijds direct een Team Grootschalige Opsporing (TGO) onderzoek opgestart. Uiteindelijk werden twee verdachten aangehouden. De 21-jarige voetbaltalent Nora O. en de 22-jarige Ismael el B., beiden afkomstig uit Amsterdam.

Beide verdachten hebben verklaard dat ze samen met het slachtoffer een inbraak zouden plegen. Er zou ruzie zijn  ontstaan die volledig uit de hand was gelopen. Ze ontkennen in ieder geval de avond van 2 mei op pad te zijn gegaan met het plan om de 29-jarige Centjes om het leven te brengen. Op basis van forensische sporen, de track-and-trace gegevens van een huurauto, camerabeelden en getuigenverklaringen komt het OM echter tot de conclusie dat er wel degelijk sprake was van een vooropgezet plan.

Volgens de officier van justitie zijn er zeker drie voorverkenningen geweest. Dat zou blijken uit de track-and-trace gegevens van de auto die O. had gehuurd. Beide verdachten zijn kort voor de schietpartij samen met het slachtoffer in de gestolen BMW gestapt en zouden een eindje verder de auto weer hebben verlaten. Het slachtoffer zou daarop zijn geslagen met een glazen flesje, mogelijk ook met een paaltje. Onder meer op de kruising Borneolaan/Panamalaan heeft de 22-jarige verdachte in de visie van het OM het slachtoffer van korte afstand met een vuurwapen beschoten. De vrouwelijke verdachte stak de BMW in brand. Daarna zijn zij achter elkaar naar een appartementencomplex aan de Dirk Vreekenstraat gerend, hebben hun bebloede kleding en het vuurwapen achtergelaten en zijn er met een gereedstaande scooter vandoor gegaan, aldus de officier van justitie.

‘Daarbij is gezorgd voor handschoenen, een vuurwapen, brandbare vloeistof en vluchtmiddelen, terwijl de te gebruiken vluchtroute en de plaats van de aanslag tevoren zijn verkend. Op grond van al het voorgaande komen wij tot de conclusie dat er sprake is geweest van voorbedachte rade.’ De twee zouden intensief hebben samengewerkt volgens het OM. Tegen de 21-jarige vrouw hebben de officieren van justitie naast een gevangenisstraf ook TBS met dwangverpleging geëist. Uit twee onderzoeken naar haar persoonlijkheid zou blijken dat de vrouw aan een persoonlijkheidsstoornis lijdt met borderline en antisociale trekken. De rapporteurs concluderen dat de vrouw gebaat zou zijn bij hulp. Tegen de man is een gevangenisstraf van 20 jaar geëist.