© Pexels

Doodstraf voor aanslag op synagoge in Verenigde Staten

In de VS is de doodstraf opgelegd voor een aanslag op een synagoge.

De man die in oktober 2018 elf mensen doodde in een synagoge in Pittsburgh is door een federale jury unaniem ter dood veroordeeld. Robert Bowers opende tijdens de sabbatdienst in het joodse gebedshuis het vuur en riep daarbij antisemitische leuzen. De aanslag was de dodelijkste ooit op Joden in de Verenigde Staten.

De eis voor de doodstraf tegen Bowers werd al vier jaar geleden gesteld, en nu heeft de federale jury definitief besloten dat hij de ultieme straf zal krijgen. Het is opmerkelijk dat dit de eerste keer is sinds president Biden aantrad dat er iemand ter dood veroordeeld wordt in de Verenigde Staten.

Tijdens de rechtszaak benadrukten aanklagers de antisemitische aard van de aanslag en het gebrek aan spijt dat Bowers toonde. Voor de terroristische daad verspreidde hij regelmatig antisemitische teksten op sociale media. Zijn advocaat noemde psychologische stoornissen, waaronder schizofrenie, als verklaring voor de aanslag.

Formele veroordeling van Bowers door de rechter zal op donderdag plaatsvinden, waarbij het oordeel van de jury zal worden gevolgd. Hoewel nog niet bekend is wanneer de doodstraf zal worden uitgevoerd, heeft Bowers de mogelijkheid om nog in beroep te gaan.