Doorzoekingen in Rotterdam en Veenhuizen voor poging oplichting Belastingdienst voor 10 miljoen euro

In Rotterdam en Veenhuizen zijn doorzoekingen verricht in een onderzoek naar poging oplichting van de Belastingdienst voor 10 miljoen euro.

Op dinsdag heeft de FIOD in Haiderberge een verdachte aangehouden voor een strafrechtelijk onderzoek naar het ten onrechte indienen van suppleties Omzetbelasting. In het kader van het onderzoek zijn er ook doorzoekingen verricht en hierbij is er beslag gelegd op administratie en verschillende gegevensdragers.

Via een aantal rechtspersonen zijn er volgens de FIOD suppleties omzetbelasting ingediend om zo de Belastingdienst te bewegen geld te storten op de bankrekeningen van betreffende bedrijven. Het totale bedrag liep op tot meer dan 8 miljoen euro. Daarnaast werd er ook voor ongeveer 2 miljoen euro accijnzen terug gevraagd.

Door grondig onderzoek van de Belastingdienst kwam naar voren dat de aanvragen zijn gedaan met valse of valselijk opgemaakt facturen. Het geheel speelde zich af in de periode september 2020 – april 2021. De 10 miljoen euro is uiteindelijk niet uitbetaald.