Lijntjes cocaïne © crime nieuws

Douaniers verdacht van doorlaten partijen cocaïne bij koeriersbedrijf

Vijf mannen en een vrouw staan terecht op verdenking van betrokkenheid bij cocaïnesmokkel in postpakketten. Twee daarvan zijn douaniers.

Het Openbaar Ministerie (OM) meldt dat het gaat om de 34-jarige Van Z. uit Haarlem en de 50-jarige Van de W. uit Purmerend. Zij voerden controles uit bij postbedrijven die pakketten uit het buitenland ontvangen. De verdenking is dat de twee mannen tegen betaling drugs hebben doorgelaten tijdens controles.

De 46-jarige N. uit Purmerend en de 60-jarige C. uit Oostzaan zouden volgens justitie betaald hebben om drugs door de controle te krijgen. Twee andere mannen, de 56-jarige H. uit Wilnis en de 61-jarige Van B. uit Amsterdam, zouden de drugs in ontvangst hebben genomen of door op te treden als geadresseerde van het pakket.

Op 19 en 20 oktober 2015 is een partij coke van acht kilogram in beslag genomen. De drugs zaten verstopt in 96 flessen olijfolie verstopt en zouden bij één van de verdachten worden afgeleverd. Naast dit feit wordt de verdachten ook voorbereidingshandelingen dan wel poging van cocaïnesmokkel verweten, verstopt in een boekenpakket uit Venezuela. De verdachten zijn allen op vrije voeten: de voorlopige hechtenis is in oktober 2016 opgeheven.